2012-12-01 08:40:59• hírek • x

Új lendület a környezetvédelemben is!

A környezetvédelem, a hatékony erdőgazdálkodás prioritás kell, hogy legyen a következő mandátumban is, hiszen a fenntartható  fejlődés egyik alappillérét képezi - mondta el Balogh Sándor erdészmérnök, az RMDSZ képviselőjelöltje a 3-as számú körzetben.

- Mint erdőgazdálkodási szakember hogyan látja a környezetvédelmi kérdések kezelésének fontosságát napjainkban? Mennyiben láthatjuk viszont ezeket a témákat az RMDSZ programjában?

- Figyelembe véve, hogy a  környezetvédelmi kérdések milyen mértékben kerülnek napirendre, főként a fontosabb nemzetközi fórumokon, nem tekinthetjük ezt a kérdést lényegtelennek Románia vagy akár Szatmár megye szempontjból sem, ez a tény pedig a következő időszak tennivalóit jelentős mértékben elő is írja. Ugyanakkor azt is le kell szögeznünk, hogy amikor környezetvédelemről beszélünk, azt általában gyűjtőfogalomként használjuk, a természetvédelemre, erdőgazdálkodásra, fenntartható hulladékgazdálkodásra, hatékony víz- és szennyvízhálózatokra, egyszóval mindenre gondolunk, ami a földdel, vízzel, levegővel, flórával, faunával kapcsolatos. Ezért sem választanám le külön például a hatékony erdőgazdálkodást erről a tematikáról. Az RMDSZ programjában is egységes elemként szerepel ez a kérdés, és kiemelt cél a jövőre nézve, hogy a környezetvédelmet egy minden ágazatot átfogó területként és nem szakágazatként kell kezelni.

- Konkrétan milyen javaslatok vannak a programban?

- Mintegy szintetizálva, az RMDSZ egy egységes, harmonikus környezetvédelmi javaslatot tett le az asztalra, amely figyelembe veszi az ország környezeti adottságait, amelyek megőrzése kiemelt fontosságú, a Natura 2000-es területek menedzsmentjét és védelmét, a fenntarthatóság elvének biztosítását minden szinten, az átgondolt és összehangolt környezetvédelmi beruházásokat, a környezetkímélő technológiák meghonosítását, a zöld beruházásokat, a zöld energia használatát és még sorolhatnám.

- Mindezekből ön mit tart a legfontosabbnak?

- Erdőgazdálkodási szakember lévén számomra a hatákony, hosszú távon fenntartható erdőgazdálkodás megvalósításához szükséges törvénykezési háttér megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, amely magába foglalná a természetvédelmi területek racionális menedzsmentjét is, de úgy, hogy mindezekből a közös kincsekből ne a magántulajdonosok kerüljenek ki vesztesként, magyarán ki kell dolgozni egy jól működő, meritokratikus kárpótlási jogszabályt és főként hozzá kell rendelni a megfelelő forrásokat is. Ameddig ez nem működik, a tulajdonosok csakis nyűgként fogják megélni mindazokat a javaslatokat, amelyek a környezet egészséges konzerválását célozzák.

- Úgy gondolja erre van reális esély? Mennyire lehet ebben az RMDSZ fontos játékos Románia Parlamentjében?

- Először is ott kell lennünk ahol a törvényeket hozzák, módosítják és a hatalmon levő koalíció tagjaiként vagy ellenzékből kell befolyásolnunk az ilyen és ehhez hasonló fontos ügyek alakulását. Ha nem vagyunk ott, akkor a kutyának se jut eszébe, hogy a magyarok véleményét is megkérdezze erről vagy bármi másról. Lehet, hogy Bukarest nagyon távolinak tűnik földrajzilag, de a parlamenti munka hatásait tekintve teljesen mindegy, hogy hol élünk, mert mindannyiunkra érvényesek a jogszabályok. Érdekel bennünket is, hogy olyan új törvény lesz, amelyből esetleg a közbirtokosságok kimaradnak, vagy sérül a mostanáig nehezen visszaszerzett vagyon, legyen az egyéni vagy közösségi? A kérdésen csak december 9-ig lehet gondolkodni, akkor ugyanis menjünk el szavazni és szavazzunk az egységes magyar képviselet garanciájára, az RMDSZ jelöltjeire!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: